Balaton-part a művészet jegyében

Az északi és a déli oldal összevetése

Ebben az évben ismét nagyon nyár van, s legyünk őszinték, a szűk naptári kereten felül is bőven akadnak olyan napok, amikor hűsöléssel egybekötött kikapcsolódásra ad okot az időjárás. A májustól késő szeptemberig tartó turnusban szinte elképzelhetetlen hogy ne válasszuk egy-egy nap vagy turnus célpontjául a magyar tengert, a Balatont. S bár igazán örömteli és élményekben gazdag órákat lehet a parton és a vízben eltölteni, könnyen rá lehet unni az édes kikapcsolódásra. A rendkívül jól kiépült Balaton-part már számos programmal várja a látogatókat. Csak hogy párat említsünk, alkalmunk nyílhat a siófoki templomban minden hétfő este komolyzenei koncerteket hallgatni, de válogathatunk a hétről-hétre megújuló, stílusok szerint válogatott köztéri koncertek között is, amelyek az északi és déli parton is mindenütt fellelhetőek (a "hangosabb" városok bulinegyedei persze a hajnali órákig fenntartják a jogot az unaloműzésre). Gasztronómiai élmények tűzdelhetik meg a lángossal és hamburgerezéssel töltött strandbéli napokat, valamint alkalmunk nyílhat az egyre bővülő wellnes-fitness hálózat - egyébként gyerekbarát - programjaiba, a víz adta lehetőségeket kihasználó hajózásba és a gyönyörű természeti lehetőségeket felhasználó kalandparkokba belecsöppenni. 

Ezek mind-mind elmaradhatatlan adalékai egy valódi élményként elraktározandó nyaralásnak, de semmiképpen se feledkezzünk el a lelki fűszerről, s arról, amit ezek a kultúrális városok tartogatnak (télen-nyáron, ősszel-tavasszal). Arra a feladatra vállalkoztam, hogy összefoglaljam az északi és déli part helységeit s sarkalatos kiállításait művészettörténeti szempontból osztályozzam.

Kezdvén a déli parttal, látogatottság szempontjából mindenképpen kiemelendő Siófok, ahol csupán egyetlen kulturális színtér van, a Kálmán Imre Emlékház. Itt az év minden napján helyi- és egyéb balaton-parti művészek munkáiból rendeznek kiállításokat, aktuálisan Barkos Bea és Simon Miklós Ketten a teremtésben tárlatát tekinthetik meg az érdelődők augusztus 8-tól. Nem elhanyagolható tényező, hogy Siófok város csatlakozott a minden évben megrendezett Múzeumok Éjszakája programsorozathoz, így egyedüli képviselője a szorosan vett dél-balatoni régiónak a résztvevők között. 

Tovább haladva, Zamárdiban Néprajzi Gyűjtemény, Szántódon a Szántódpusztai Idegenforgalmi és Kulturális Központ, Balatonbogláron Helytörténeti kiállítás látogatható, csakis a helyi gyűjteményre és történetre korlátozódva. A Fonyódi Múzeum ezek közül talán a legkiemelkedőbb, ahol nagyobb hangsúlyt fektetnek a látogató gazdag informálására. Ezzel a déli part úgyszolván felmutatja a fehér zászlót. A kis és nagyobb városok is az idegenforgalmi helytállóságra törekednek, szépítve, fejlesztve a térséget. Úgy tűnik, tudatosan vállalják, hogy el vannak maradva az északi parttól, annak évszázados, kulturális gyökereitől, pedig a kérdés közel sem versenyszerű. Mindössze egy vállalkozó, összefogásra képes közösség döntésén múlik. 

Az északi parton ennél sokkal több mindent találhatunk. A Tihanyi-félszigeten a neves Kogart Ház állandó kiállítása, Borsos Miklós szobrászművész alkotásaiból szemezget, valamint aktuális kiállításuk Egry József művészetét mutatja be, Egry József Balatonja címmel. 

A félszigeten továbbá a nyári estéken megrendezésre kerülnek a Tihanyi Szabadtéri Játékok a Bujtor István Szabadtéri színpadon, közvetlenül a Belső-tó szomszédságában, ha nem volna elég a tájházak és a Bencés Apátsági Múzeum és Panoptikum állandóan látogatható pompája. 
Balatonfüreden a Vaszary Galériában még mindig megtekinthetőek az osztrák biedermeier képek (december 31-ig), illetve a Gyermek a magyar képzőművészetben, amely tárlat ezen a nyáron került megrendezésre, s többek között egy-egy Munkácsy, Csók és Barabás képet is felvonultat. Kortárs szempontból nem elhanyagolható a Pintér Gábor Aukciósház képfelhozatala, amely még augusztus 12-ig várja a látogatókat, hogy aztán az este folyamán egy aukció keretein belül gazdára leljenek ezek a csodás művek. Érdekesség, hogy a 192. Anna-bál tiszteletére a Galéria is meghosszabbított nyitvatartással üzemelt, és különlegességgel várták a látogatókat. 

Végül Keszthelyet tárgyaljuk, ahol a Festetics-kastély továbbra is a Balaton-part egyik ékköveként emelkedik ki a számos látványosság közül. Természetesen itt, a Balaton Múzeumban és a város számos további múzeumában el lehet merülni, ki-ki megtalálhatja a szájízének megfelelő témát, amelyre időt szeretne áldozni. Az északi parton, éppúgy, mint a délin, szinte mindegyik városban tájházak és városi múzeumok mutatják be a hely történetét, ám lényegesen több a lehetőség. 
Természetesen tudtuk, mennyire fog látszani a két part közti különbség kulturális téren, ám ahogy fentebb is említést tettünk róla, nincs tiltva a fejlődés a továbbiakban sem, ahogy az északi múzeumok és galériák számára sem megengedett a minőség romlása. 

Nagyon örülünk, hogy alkalmunk nyílhatott bővebb betekintést nyerni a nyár folyamán a térség tanulmányozásába, és reméljük, kedvet adtunk a jelenlegi tárlatok látogatására olvasóinknak! 
Kultúrálódásra fel, a nyár még nem fejeződött be!:)


Írta: Kolle Gabriella


Budapest, 2016
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el