Két nézőpont, egy galéria

Év végi fotószemle - ajánló

A Várfok Galéria idei utolsó nagyszabású időszaki kiállítása december elsejétől lesz látható. Czigány Ákos fotóművész egyéni kiállításának keretein belül találkozhatunk Földek címet viselő sorozatával.  A művész mind hazánkban, mind a külhonban ismertségre tett szert az elmúlt években. A fényt építészeti struktúrákkal, keretekkel és táblákkal befolyásoló alkotó a sugarak útját hangsúlyozza ki, a fényjelenség átszűrődéseit ragadja meg. A Várfok Galéria kiállításcíméből arra asszociálunk, hogy a művészeti elgondolás ezúttal nem építészeti tömegek közé van szorítva, hanem az alkotó a természet egységére bízza önkifejezését.

Czigány Ákos munkái előtt nem lehet csak úgy elhaladni. Olyan, mintha szétrobbantaná a konfúziót fényjátékaival, s közben magasba emelné a lelket az egyszerűségbe ágyazott értelemmel. Ezek a felületek egészen hétköznapiak, minden nap láthatóak számunkra - gondoljunk csak a könyvoldalak vagy a használati tárgyak fotóira - ám soha nem hívják fel magukra eléggé a figyelmet. Az alkotó ezeket tárja elénk sajátos értelmezésében, ezáltal pedig úgy működnek, mint a gravitációs erővel működtetett inga - a kilengéseknél meg-megérintik a képek és a magukkal hordozott tartalom a bensőnket.   

A kiállítást Század Miklós György nyitja meg december elsején hat órától! 


A Várfok Galéria másik kiállítóterében, a Várfok Projekt Roomban, az előbbivel párhuzamosan Christiane Peschek fotókiállítása tekinthető majd meg. Anno, 2012-ben a Várfok Projekt Room a fiatal osztrák fotográfus munkáival nyitotta meg kapuit. Képein az alakoknak nem látszott az arca, mégis egészen intim helyzeteket mutatott be velük a fiatal művész, legfőképpen az anya-lánya kapcsolatokat és a női szerepek kérdését. Stílusában a vanitas csendéletek műfajából tűnik táplálkozni az alkotó, ennek szemléltetésére a mögöttes jelentésű jellegzetes bútorokat és növényeket lehetne példának említeni.

Ezúttal (A) Néma csendben tűntél el sorozattal kapráztat el minket a művész, de hogy pontosan milyen munkák kerülnek a Várfok utcai terembe, azt csak találhatni tudjuk. Az utóbbi években más és más eszközöket használt fel képei megszerkesztéséhez. Cetliket a pixelesség hatásának keltésére, aranyozott fóliát a természeti képeihez, amelyek a hegyeket takarják ki, vagy éppenséggel tükröket, amivel valósággal új dimenziót nyitott a kétdimenziós térbe. Christiane Peschekre mindig kíváncsiak vagyunk, szeretettel várjuk hát visszatérését hazánkba!


Írta: Kolle Gabriella
A kiállítások megtekinthetőek: 2017. január 21. 
Borítókép: Czigány Ákos, Ég, 2012
Figyelem: míg Czigány Ákos kiállításának megnyitója 6-kor kezdődik, Christiane Peschek-é fél 7-kor! 

Budapest, 2016
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el