Náray Tamás Koridorja 

Náray Tamás kiállítása kis közönség előtt nyílt meg november 22-én az V. kerületi Apáczai Csere János utca 15/2. szám alatt, a Stanton Chase épületében.

15 évnek kellett eltelnie, hogy a divattervező, üzletember Náray késznek érezze műveit a nyilvánosság előtti bemutatásra. Ezek nem csak a ruhakölteményeiről híres mesterember megváltozott és tudatosan háttérbe vonuló életszemléletét, hanem egy másféle önkinyilatkoztatást is képviselnek, amelyre talán az anyag, a drapéria nem megfelelő eszköz.

Koridor. Ez a kiállítás címe, melyet Jerger Krisztina művészettörténész válogatott össze Náray Tamás 2011 és 2016 közötti munkáiból, és rendezett össze - nevéhez hűen - rendkívüli precizitással. Ahogy a kiállítás neve is hirdeti, egy folyosóról beszélünk - és persze a Stanton Chase irodaszobáiról, ahová be-benyúlnak a festmények. De ez a folyosó, ez az összeköttetett érzés nem csak az elrendezésben, hanem a festmények tematikájában is megnyilvánul. Mi, közvetlenül a megnyitó utáni napon, 23-án látogattunk el a helyszínre. Szerencsénkre rajtunk kívül nem volt más az emeleten, így szabad volt a szemlélődés, és mint így, a figyelem puhán és tapogatózóan végig tudta járni a műveket. Van itt egyszerű, letisztult festészeti mű, komplementer színekkel, amit félig kaparásos technikával, félig ecsettel vittek a vászonra. Van sárkányalak, testén aranyozással, mintegy saját farkát kergetve a világmindenséget szimbolizálva. Látunk fehér vásznon spirális körmozgást a fekete "űrben". Valami nagyon intenzívet tapasztalunk, majd valami csendeset, nyugodtat, amibe csak az erős fekete vonalak jelzik az "útvonalat", a haladást.

Láthatatlan fonalak húzódnak tehát a festmények között, amelyek más-más stílust, s így más-más művészeket kapcsolhatnának össze, így a koridor név egyben "humanidor" is lehetne. Elmaradhatatlan ugyanis a megállapítás, hogy itt többféleséget látunk (ami nyilván van, akinek zavaró, mert nem egy egységes stílust képviselő alkotó kopogtatott be most hozzánk).

Náray globalitást akart kifejezni, ott akar lenni a vonalban, a körben, a mindenségben, s közben a tiszta, vásznat lefedő kolorit, amely "mindent belát". Ez a gondolat nem hagy el bennünket, miközben csodálkozunk. Ugyanis Náraynak helye van jelenkori festészetünkben, nem csak a divattervezésben. Jerger Krisztina szerint megállnák a helyüket az alkotások a világ bármely kortárs művészeti galériájában. 


Írta: Kolle Gabriella
A kiállítás megtekinthető: 2016. december 16., STANTON CHASE HQ. (Dorottya Palota), Budapest, V. Apáczai Csere János utca 15/2. I. emelet (Bejárat az Intercontinental Hotel mögötti utcából)
Kurátor: Jerger Krisztina
A kiállítás anyagáról készült fotók saját készítésűek (erről kivételt képez, amelyen jelölt a hivatkozás). 

Budapest, 2016
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el